Πώς να φτιάξετε μια πέργκολα D.I.Y. για τον κήπο σας

2019-02-02 07:57

Η άφιξη της Άνοιξης σε λίγες μέρες είναι μια ευκαιρία για εμάς, στην ξυλεία Αντώνογλου, να σας παρουσιάσουμε μια ιδέα για την κατασκευή μιας ξύλινης πέργκολας που μπορείτε να κατασκευάσετε εύκολα μόνοι σας.

Η κατασκευή και τοποθέτηση μιας πέργκολας, πέραν της λειτουργικότητας και χρηστικότητας για λόγους προστασίας από τον ήλιο ή και την βροχή, συμβάλει καθοριστικά και στην διαμόρφωση και αισθητική εξωτερικών χώρων δημιουργώντας και οπτικά ένα προστατευμένο  ‘’κεντρικό’’ σημείο, με βάση το όποιο το σύνολο ενός κήπου ή μπαλκονιού μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε έναν πραγματικά όχι μόνο λειτουργικό αλλά και ‘’ζεστό’’ χώρο.

  Ας πάμε στην καρδιά του θέματος με το φροντιστήριο μας για την κατασκευή της ξύλινης πέργκολας.

  Οι οδηγίες μας είναι για ένα μοντέλο μοντέρνας πέργκολας όπως φαίνεται στην εικόνα.

Πρόκειται για μια κατασκευή που είναι 15,10m². ( 4.20m X 3.30m ) Μπορείτε να αλλάξετε τις διαστάσεις για να προσαρμόσετε τη δομή στον εξωτερικό χώρο σας, χωρίς να ξεχνάτε να αλλάξετε τις διαστάσεις των υλικών που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε.

Εδώ είναι το σχέδιο κατασευής της Ξύλινης πέργκολας που θα σας καθοδηγήσει στην υλοποίηση αυτού του έργου.

Step 1

 Το είδος του ξύλου που χρησιμοποιείται στις φωτογραφίες που περιέχουν οδηγίες για την κατασκευή ξύλινης πέργκολας είναι Ξυλεία Πεύκης πλανισμένη την οποία μπορείτε να βρείτε στο κατάστημα Ξυλεία Αντώνογλου μαζί και όλα τα υπόλοιπα σιδηρικά εργαλεία χρώματα που θα χρειαστείτε.

Για να φτιάξετε την ξύλινη πέργκολα σας, θα χρησιμοποιήσετε μεταλλικές βάσεις που θα σταθεροποιούν στο πάτωμα επισημαίνοντας τη θέση τους, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Step 2

Θα χρησιμοποιηθεί ένα τρυπάνι για την αγκύρωση της μεταλλικής βάσης στο πάτωμα που θα τοποθετήσετε την ξύλινη Πέργκολα  χρησιμοποιώντας Στριφώνια  Νο 10 & διαστελλόμενα Νο 10.

Step 3

Στη συνέχεια θα εισαγάγουμε τους επιλεγμένους ξύλινους Δοκούς Διαστάσεων  8,5 Χ 8,5cm στις βάσεις που έχουμε αγκυρώσει και θα τους στερεώσουμε με Στριφωνια Νο 8 Χ 40, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Αυτό το βήμα θα σας επιτρέψει να βεβαιωθείτε ότι οι κολώνες είναι ίσιες.

Το πρώτο μέρος του έργου έχει ολοκληρωθεί. Θα προχωρήσουμε στο δεύτερο βήμα, την τοποθέτηση των οριζόντιων δοκών ( βραχίονες ) που θα στηρίζουν την οροφή της πέργκολας που  κατασκευάζετε μόνοι σας.

Step4

Αυτά τα δοκάρια θα τοποθετηθούν χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι και Στριφωνια Νο 8 Χ 60, φροντίζοντας κάθε φορά να είναι καλά αρφαδιασμένα.

Το τεταρτό βήμα της κατασκευής έχει να κάνει με την τοποθέτηση των ξύλινων δοκών στην οροφή.  Γι 'αυτό, θα ξεκινήσουμε με το κόψιμο των ξύλων έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να συνδεθούν με τις κολώνες που έχουν ήδη τοποθετηθεί. Η εικόνα παρακάτω σάς δείχνει πώς να προχωρήσετε σε αυτό το στάδιο κατασκευής.

Step 5

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να επωφεληθείτε από την στιγμή για να κάνετε την πέργκολα ακόμα πιο κομψή και πιο όμορφη, δημιουργώντας διακοσμητικά και στρογγυλεμένα στοιχεία, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Step 6

Τοποθέτηση

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του βήματος, και αφου έχουμε διορθώσει τα άκρα τους, θα συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε την πέργκολα, τοποθετώντας τις δοκούς στήριξης στη θέση τους χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι και βίδες.

Step 7

 Για να τοποθετηθούν οι οριζόντιοι δοκοί μήκους 3,30m πάνω στους κάθετους δοκούς, οι οποίοι ενώνουν τις κολώνες σας, θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε τις εγκοπές ώστε να είναι πιο εύκολη η τοποθέτηση τους. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με επιτραπέζιο δισκοπριόνο όπως στην φωτογραφία παρακάτω, είτε με σέγα ή ακόμα και με πριόνι χειρός και σκαρπέλο.

 

Step 8

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του βήματος, θα συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε την πέργκολα, τοποθετώντας τους δοκούς στη θέση τoυς χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι και βίδες.

Step 9

Τώρα, ας δούμε πώς να προσθέσετε στην πέργκολα σας ξύλινα στοιχεία που θα δώσουν στην οροφή σας μια τελική εμφάνιση. Αποτελείται από 5 δοκούς που πρέπει να διαμορφώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες που έχετε ήδη δει για τις ξύλινες δοκούς που είναι εγκατεστημένες στην οροφή της πέργκολας.

Step 10

Χαράξετε τους δοκούς για να μπορέσετε  να τους βάλετε στους δοκούς που υπάρχουν ήδη. Θα υπάρχει επίσης ένα διακοσμητικό στοιχείο στα άκρα των δοκών, όπως έχει γίνει και προηγουμένως.

Τέλος, οι δοκοί θα προσαρτηθούν σε ολόκληρη την ξύλινη κατασκευή με ένα τρυπάνι και βίδες, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Step 11

Η κατασκευή της πέργκολας θα συνεχιστεί με τη τοποθέτηση των υποστηριγμάτων που πρόκειται να εγκατασταθούν κάτω από τους δοκούς, για να γίνει η κατασκευή σας ακόμη πιο σταθερή. Κόψτε τα κομμάτια που θα χρησιμοποιηθούν για τα στηρίγματα και τοποθετείστε τα στη κατασκευή, ακολουθώντας το μοντέλο στην κορυφή, όπως στην φωτογραφία παρακάτω.

Step 12

Συγχαρητήρια μόλις ολοκληρώσατε την πέργκολα σας !!!

Όλα τα υλικά για την κατασκευή καθώς και τα εργαλεία, τα σιδηρικά, τα χρώματα, αλλά και οποιαδήποτε επίλυση απορίας έχετε θα τα βρείτε στο κατάστημα μας στην ΞΥΛΕΙΑ ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ !!