Τράβες - Πελεκητά

2019-01-30 11:38


Oι τράβες ή αλλιώς τα πελεκητά, είναι ατόφιοι κορμοί δένδρου. Είναι ξυλεία πριστή - πελεκητή από τον κορμό του ξύλου ώστε να διατηρούν την κωνικότητά τους και τετραγωνίζονται μερικώς. 

Έχει ακόμα επάνω του τμήματα του φλοιού του δένδρου, άγρια επιφάνεια και κωνικότητα, δηλαδή οι διαστάσεις του μπορεί να είναι 15 επί 15 εκατοστά στην μια πλευρά και 14 ή ακόμα και 13 στην άλλη. Αυτό συμβαίνει καθότι το δέντρο όπως γνωρίζουμε έχει μεγαλύτερη διάσταση στη βάση του και μικραίνει ανεβαίνοντας προς την κορυφή.

Εδώ έχουμε δοκάρια αρκετά μακριά και χοντρά σε διαστάσεις , αλλά και μεγάλης αντοχής καθότι έχουμε τον κορμό ατόφιο χωρίς να έχει υποστεί πρίση και να έχει χάσει μέρος της αντοχής του.

Τα ξύλα αυτά παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό στραβώματα αλλά και σκασίματα (ρωγμές) στο μήκος, περισσότερο κατά τους ζεστούς μήνες, αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αντοχή τους.

Χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακές κατασκευές (πέτρινα σπίτια), σε πέργολες στα νησιά αλλά και σε στέγες τυφλές όπου χρειαζόμαστε μεγάλα ξύλα και παράλληλα οικονομικά. 

Τα πελεκητά είναι από έλατο, εισάγονται κυρίως από την Αυστρία και ορισμένα από την Τσεχία και τη Φινλανδία. Πριν τα τοποθετήσουμε θα πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρέσουμε τμήματα του φλοιού του δέντρου που έχουν μείνει στην επιφάνεια και να τα περάσουμε αρκετές φορές με φάρμακο. 

Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαμε να κατατάξουμε και τις καστανιές, όπου η επεξεργασία τους και η χρήση τους είναι όπως και αυτή των πελεκητών με τη διαφορά ότι είναι πολύ μεγαλύτερης αντοχής και πυκνότητας, στην ουσία η καστανιά κατατάσσεται στα σκληρά ξύλα